Puheenjohtajan terveiset

Viime elokuussa seuran silloinen puheenjohtaja Soili nappasi minua hihasta Puulaaki-otteluiden jälkeen ja heitti minulle mielestäni täysin järjettömän ajatuksen seuran puheenjohtajuudesta. Minulle, joka vasta aikuisena on löytänyt tiensä pesäpallokentälle liikkumaan omaksi iloksi ja usein myös muiden huviksi. Naiselle, jolla ei ole urheiluseurassa toimimisesta mitään hallinnollista kokemusta, mutta muusta yhdistystoiminnasta toki löytyy taustaa jonkin verran.

Soili kuitenkin vakuutti, että varsinaista hallinnollista työtä ei ole kuormittavasti, mutta vastuunkantajat ovat vähissä ja tehtäviä kerääntyy samoille hartioille aikalailla, joten olisi virkistävää saada johtoon uusi ihminen, joka kuitenkin näyttää kesästä toiseen (ja talvellakin) viihtyvän mainion kansallislajimme parissa. Ja tällä tiellä nyt ollaan, syyskokouksen päätöksellä. Pestini on siis alkanut virallisesti marraskuun alussa, mutta jatkossakin pyrin pitämään soppelin matalaa profiilia ja tukemaan toiminnallani hallintoa, joka mielestäni on parhaimmillaan aika näkymätöntä muille.

Urheiluseura on yhdistys siinä missä muutkin ja toiminnan runkona on yhdistyslaki, toimintaperiaatteet ja säännöt. Jokaisessa yhdistyksessä on tietysti omat, vuosien mittaan omaksutut toimintamallit ja käytänteet, mutta perusidea on se, että yhdistys on olemassa hallinnollisista syistä, jotta itse toimintaa voidaan organisoida, rahoittaa, hallita ja ennen kaikkea kehittää siten, että lajin harrastajille, tukijoukoille ja meidän seurassamme ihan tosissaankin pelaaville voidaan mahdollistaa pesiksen riemu mielekkäällä tavalla. Pesäpallo on siitä veikeä laji, että siihen voi tulla mukaan missä elämänvaiheessa tahansa. Tähän ei ole ikärajaa - pelin luonne säilyy samana, vaikka upeat pantterimaiset syöksymiset aikuisempana vaihtuisivatkin suunnittelemattomaan kaatumiseen pesän rajalla, jonka elämänkokemuksellaan onnistuu naamioimaan hallituksi ja täysin harkituksi vastustajan hämäämiseksi.

Kevät on edistynyt hurjaa vauhtia ja talven sulkutilat alkavat olla lupaavasti jo taaksejäävää elämää. Vaikka vielä emme voikaan täysin heittäytyä isoihin massatapahtumiin tai järjestää edes harjoitusotteluita yli sairaanhoitopiirirajojen, vaikuttaa tuleva kesä valoisalta. Ulkolajina olemme tilanteessa, jossa on lupa odottaa lähes normaalia toimintakesää. Osoitimme kuitenkin jo viime kesänä vastuullisesti toimien, että harrastaminen, sarjapelaaminen on mahdollista, kun jokainen toimii yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Korkalovaaran pesiskatsomoissa nähtiin kannustajia kaikissa peleissä ja erityisesti aikuisten pesiskoululaiset saapuivat paikalle oppiakseen koukuttavasta lajista lisää. Samat aikuiset jatkoivat kautta kentällä aina lumientuloon saakka.

Lapset ja nuoret ovat seuramme kivijalka, perusta, jolle koko seuramme tulevaisuus rakentuu. Olemme nyt tilanteessa, jossa innostuneita tulee mukaan tasaiseen tahtiin ja meillä alkaa olla joukkueita jo useampia. Haasteeksi on muodostumassa joukkueenjohtajien löytäminen ja sitouttaminen. Minustakin koko titteli kuulosti siltä, että vähintäänkin sääntökirja tulee osata myös takaperin ja unissaan, mutta joukkueenjohtajiksi soveltuu kerrassaan mainiosti sellaiset aikuiset, jotka tuntevat rakkautta lajiin. Omaa lastakaan ei tarvitse olla, sillä joukkueessa niitä on heti kerralla reilusti, mutta usein tehtäviin toki valikoituu luonnostaan ne, joiden omat lapset ovat kentällä harrastamassa. Jos siis joka tapauksessa tulet säännöllisesti kentänreunalle seuraamaan harjoituksia ja nautit lajista myös lastesi kautta, miksi et ottaisi siitä isompaa roolia? Vastuullisia aikuisia tarvitaan, jotta lapsillamme on hyvä olla.

Olemme siis matkalla kohti odotettua kesää ja seuramme mittapuussa hyvin merkittävää kautta. Aikaisemmilta vuosilta tutut Suomisarjan joukkueet naisissa ja miehissä, sekä Maakuntasarjan miestenjoukkue on saanut talven aikana rinnalleen myös naisten maakari-joukkueen. Lasten ja nuorten rynnistys lajin pariin on tuottanut E- ja FG- juniorijoukkueet ja Superpesiksessä jatkaa viime kesän tapaan pojat. Lisäksi tarkoitus on pyöräyttää jälleen käyntiin Junioreiden ja Aikuisten pesiskoulut, joten vilskettä riittää ja kenttävuorojen vahvistuksia Rovaniemen kaupungilta odotellaan. Toimintamme täytyy jatkossakin jalkautua myös muille kuin Korkalovaaran pallokentälle, jotta kaikille saadaan harjoitusvuorot mahdollistettua. Mikäli kaikki palaset loksahtavat paikoilleen, on jo pelkästään pesäpallo-otteluita tiedossa reilut 40. Ja tähän vielä loppukesän mainio Puulaaki, joka huipentaa aikuisten harrastajien kesän.

Hyväntuulisille pallopojille, kirjureille, tuomareille, talkoolaisille on tarvetta. Ota sinäkin paikkasi toiminnasta myös tällä tasolla - ja tule mukaan Maailman pohjoisimpaan pesikseen!

Palloilu-terveisin,

Virpi Alapeteri